woensdag 6 januari 2010

Zwartjes met botjes: Vlaamse-irritaaltop-20 (2)

Bij het maken van de Vlaamse-irritaaltop-20 realiseerde ik mij dat mijn ergernis zich vaak richt op het gebruik van wansmakelijke benamingen voor lichaamsdelen en alles wat met het menselijk lichaam te maken heeft. Iets wat misschien alles over mijzelf zegt.
Welnu, hier komt de top-10: 

10 noemen (in plaats van heten)
9 zijn baard afdoen (in plaats van 'zich scheren'; ‘het gras afdoen’ is iets minder erg, maar nog steeds erg)
8 schotelvod (een vreselijk woord voor vaatdoekje, het beneemt je toch de lust om de vaat te doen? Want: in België neemt men er niet het aanrecht mee af, maar doet men er de áfwas mee. Over het gebruik van het woord om er, à la het Nederlandse 'kopvod', een hoofddoekje mee aan te duiden, heb ik het al helemaal niet)
7 snotvalling (waarom zo plastisch; 'ik ben snipverkouden' voldoet toch?)
6 billen (wanneer we het om wat voor reden dan ook over mijn ‘dijen’ hebben, wens ik niet herinnerd te worden aan mijn zitvlak – zie ook mijn blog Slager, heeft u kippenbillen?)
5 botten/botjes (al zegt mijn teerbeminde zoon dat hij zijn botten aandoet om ermee door de sneeuw te gaan banjeren, dan nog vind ik het het een spuuglelijk woord)
4 poep (behoeft geen nadere uitleg)
3 ne vremde (dan nóg liever het vervreemdende woord ‘allochtoon’)
2 zwartje (niet alleen een vreselijk denigrerend woord, maar ook nog eens een diminutief, brrr)

Maar de aller-allerergste Vlaamse irritaal is dé Vlaamse uitdrukking voor ‘een kindje krijgen'. Daarom, op nummer één:

1 een kindje kopen

Zie ook Stoemp met groentjes: Vlaamse-irritaaltop-20

5 opmerkingen:

Anoniem zei

4) poep (behoeft geen nadere uitleg)

Misschien toch aardig wél een nadere uitleg te geven. Denk aan "op je poep (gaan) zitten".

"Kwestie"

Lucienne Heemskerk Teksten & Vertalingen zei

Okee dan... met 'poep' wordt in Vlaanderen bedoeld: bips/billen/zitvlak.
Tja, als dochterlief op haar stoel gaat zitten, dan zit ze soms -onzindelijk (onproper?) als ze nog is- in twee opzichten op haar poep...

Bart zei

Veel van je ergernissen deel ik. Bij staat zonder enige twijfel op nummer 1 het afgrijselijke woord "bepotelen". Het wordt waarschijnlijk ook gebruikt voor weinig appetijtelijke praktijken, maar ik vind het gewoon een rotwoord.

Lucienne Heemskerk Teksten & Vertalingen zei

Nee, dat vind ik ook geen mooi woord. Maarre, volgens mij is het geen typisch Vlaams woord? Overigens zie ik in Van Dale wel 'gewestelijk' staan.

Sander Lelieveld zei

Goeie herinnering aan een sneeuwschoenvakantie in Rondane, Noorwegen, waarvan ik een detail wil delen. Er waren ook twee vlaamse echtparen mee, erg plezante lieden. We stonden boven aan een steile afdaling, met diepe poedersneeuw. Waarop Kaat hard uitriep, over de vraag hoe zijn deze helling nu af zou moeten dalen: "Maar, hoe moe'k dan daar geraken? Toch niet op mijnen poep?"

Grote hilariteit onder ons, de Nederlanders. En dan niet alleen over de grote voorzichtigheid om toch gewoon lekker naar beneden te banjeren.