zondag 3 januari 2010

Tomates crevettes met champagne

Tomates crevettes, kouwe pla en champagne. Wederom prettig geïnspireerd door mijn verblijf in België kom ik, lang na de eindejaarslijstjes, af met nóg een lijstje van -hoe kan het ook anders- Belgisch-Nederlandse verschillen.

- In België (althans, waar ik mij bevond) wordt vuurwerk tussen 00.00 en 00.20 uur afgestoken. Zoals het hoort dus;
- Dat in Nederland brievenbussen (de officiële dus, van de posterijen) worden dichtgetimmerd en dat wij onze eigen brievenbus uit voorzorg van de paal nemen, valt aan Belgen moeilijk uit te leggen;
- Dat er in onze straat nauwelijks een vuurpijl afgestoken blijkt te zijn, vertellen we hun dan natuurlijk weer niet;
- Oliebollen worden in België niet of nauwelijks gegeten;
- Tomates crevettes (tomaten gevuld met Noordzeegarnalen), deel uitmakend van een authentieke Vlaamse ‘kouwe pla’, zijn toch echt niet te evenaren;
- Pralines van Pierre Marcolini (zie ook foto hierboven) zijn eveneens niet te versmaden;
- Tafelbier zouden ze in Nederland toch ook moeten invoeren;
- Champagne wordt in Nederland alleen met oud en nieuw gedronken, in België het hele jaar door;
- Dit vertel ik niet aan Nederlanders, anders vinden ze ons maar decadent;
- Kidibul is Belgische kinderchampagne;
- Roosvicee is Nederlanders met de paplepel ingegoten, maar Belgen kennelijk niet;
- Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar Walen hebben nog nooit van Fawlty Towers en van Sesamstraat gehoord...;
- Van Strip-Tease (het naar het schijnt legendarische programma op RTBF, waarin een bont portret van België wordt geschetst) hebben wij dan weer nooit gehoord;
- Een slere is een West-Vlaams woord voor glijbaan;
- In de vakantie Jommekes lezen is echt een aanrader;
- Het is de Nederlanders geraden dat ze nu gauw de cd-serie met kinderliedjes van kapitein Winokio op de markt brengen;
- Het Vlaamse kinderliedje ‘Ik zou zo graag een koeike kopen’ blijft verdorie dagenlang in je hoofd nadreinen.

Tot zover, en de top 10 van Vlaamse irritaal houden jullie nog van me te goed!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Om niet te spreken van "der was een vogelke, da beestje kon nie kakken..."

Puffino zei

Taflbier? Klinkt goed. Wat dat is, geen idee, maar ik voel een overeenkomst met tafelwijn.... Tafelwijn is ook zwaar ondergewaardeerd, maar mits gebruikt waar het voor is, kan het een prettige drank zijn. Als tafelbier drink ik graag gewoon een pils. Pils, ook zo een woord, dat bij een bestelling nooit wordt gebruikt door mensen onder de 60...

En dan die champagne, he. Ja, daar moeten Nederlanders toch eens opgevoed worden. Een lekkere fles MET bubbels smaken ook prima buiten de jaarwisseling om, en is dan ook nog eens veel goedkoper. DAT zou ons volk toch moeten aanspreken.

PS: ik drink liever een goeie cava, of een cremant. Veel goedkoper, minstens zo lekker. Toch komt het eerdaags opeens als zomerhit uit de lcuht vallen, denk ik. We hebben nu net de Rose-top gehad, hierna kon wel eens de "bubbelwijn" aan de beurt zijn, als he tmaar niet Asti wordt, of het moet Moscato d'Asti zijn.