zaterdag 6 maart 2010

Quiz: wat is een ornithorynque?

Vlamingen zijn gek op kennisquizzen. De Slimste Mens ter wereld, een televisiequiz, is echt een hype. De achtste reeks is onlangs afgelopen. Een Nederlandse versie van het programma, onder de titel De slimste, bestaat nog niet zo lang en trekt ook niet zo veel kijkers als de Vlaamse.
Het fenomeen zaalquizzen kent in Vlaanderen ook een lange historie. Er wordt in culturele centra, scholen e.d. gequizt dat het een lieve lust is. Er bestaat een circuit van quizzen, met een ranking, de Vlaamse Quiz Ranking of VQR. Deze is ontwikkeld door Steven De Ceuster, die tevens de mede-oprichter en directeur West-Europa is van de International Quizzing Association IQA. In Nederland is het quizzen in teamverband, in zalen en dan met name in cafés, duidelijk in opmars. De populariteit hiervan is groeiende. Zo is er Pubquiz Amsterdam, opgericht door 'quizmissen' Margôt Limburg en Saskia Aukema.
Thuis doen wij wel eens 'De vraag van vandaag' (naar analogie van de afsluiter van Man bijt Hond en van Sesamstraat).

Nu dan mijn vraag van vandaag, die je moet zien te beantwoorden zonder te googlen: wat is een 'ornithorynque'? Het is een Frans woord. Tip: -rynque komt uit het Grieks; het betekent 'bek'.

2 opmerkingen:

Lucienne zei

Vriendin Suus was de eerste. Inderdaad ... een vogelbekdier.

Bart zei

Ik wist het ook, omdat we ons ooit als bezorgde studentjes in een van de eerste tolklessen afvroegen wat je nou moet doen als de spreker ineens met rare termen gaat smijten en bijv. plotseling over een vogelbekdier gaat praten. We hebben toen meteen dat voorbeeld opgezocht in een woordenboek NL-FR. In de Romaanse talen zal het allemaal ongeveer hetzelfde klinken.